Brandblussers vormen een belangrijke schakel in de brandveiligheid van een gebouw. 85% van de branden wordt met een draagbare brandblusser geblust. Daarom wordt er veel aandacht geschonken aan de betrouwbaarheid, bedieningsgemak en de bluscapaciteit van een blusapparaat. De projectering van brandblussers is maatwerk en afhankelijk van de brandrisico's.

Een richtlijn van de verzekeringswereld is de projectie van één blusapparaat per 200 m2, en minimaal twee per verdieping. Wanneer brandgevaarlijke werkzaamheden worden verricht of brandbare stoffen worden opgeslagen, is de eis één blusapparaat per 100 m2 en minimaal drie per verdieping. Voor verdiepingen kleiner dan 100 m2 en vrijstaande gebouwen kleiner dan 50 m2, die uitsluitend voor opslag van ongevaarlijke goederen, als kantoor of als kantine worden gebruikt, kan met één blusapparaat worden volstaan.

De keuze van het toe te passen blusapparaat is afhankelijk van het type brand dat geblust moet worden en de eigenschappen van het blusapparaat. Elke blusser heeft zijn specifieke bluseigenschappen (brandklassen) Onderstaand een overzicht van de verschillende blussers en het doel waarvoor zij gebruikt kunnen worden. 

Klasse

Brandstof

Kenmerken

Voorbeelden

Blusstof

A

Vaste stoffen

Gloed / vlammen

Papier, Hout, Textiel

Water, schuim, ABC poeder

B

Vloei stoffen

Vlammen

Benzine, Olie, Vetten, Alcoholen

Schuim, CO2, BC poeder, ABC poeder

C

Gassen

Vlammen

Butaan, Propaan, Aardgas

CO2, BC poeder, ABC poeder

D

Metalen

Gloed / vlammen

Magnesium, Aluminium, Natrium, Titanium

D poeder

F

Olien en vetten

Vlammen

Frituurvet

Vetblusser, Blusdeken